Binance Vadeli İşlem (Futures) Hesabı Nasıl Açılır, Nasıl İşlem Yapılır?

Binance vadeli işlem, yatırımcının seçtiği bir kripto parayı, belirli bir sözleşme tarihine kadar elinde tutarak, vadesi dolduğunda nakit olarak karşılığını aldığı ticaret modeline denir.

Binance Vadeli İşlem Hesabı Açma

1- Binance Hesabınıza Giriş Yapın

Binance Futures

Binance vadeli işlem hesabı açabilmek için standart bir kullanıcı hesabınızın olması gerekir. Hesabınız yoksa buraya tıklayarak Binance hesabı açabilirsiniz. Binance hesabınızı oluşturduktan sonra aşağıdaki adımları izleyerek Binance vadeli işlemler hesabınızı açabilirsiniz. Daha sonra sayfanın üst tarafında yer alan “Giriş” butonuna tıklayarak hesabınıza giriş yapın.

2- Dil Ayarı Yapın

Binance futures

Binance hesabınıza girdikten sonra öncelikle vadeli işlem yapabilmek için “Ayarlar” bölümüne girerek “Diller” seçeneğinden “İngilizce” seçin. Vadeli işlemler, kısa bir süre önce Türkçe dil desteğine kapatıldı.

3- Futures Hesabı Oluşturun

Binance vadeli işlem yapmak için öncelikle “Futures Hesabı” açmanız gerekmektedir. Sayfanın üst kısmında eyer alan “Futures” (Vadeli işlemler) seçeneğine tıklayın, sizden bir referans kodu isteyecektir. Buraya “kaf” referans kodunu yapıştırarak %10 indirim kazanabilirsiniz. Ya da şuraya tıklayarak direkt hesabınızı açabilirsiniz. E-posta hesabınıza gelen “Doğrulama linki”ne tıklayarak Binance vadeli işlem hesabınızın açılışını tamamlayabilirsiniz.

4- Vadeli Hesabınıza Para Transfer Edin

transfer

Hesabınızın açılışını yaptıktan sonra vadeli işlem yapmaya başlamak için spot cüzdanınızdan vadeli hesabınıza para transferi yapmanız gerekir. Spot cüzdanınıza girin “Transfer” butonuna tıklayın, “From” bölümüne “Spot”, “To” yazan bölümde ise “USDⓈ-M Futures” olarak seçin ve “Amonut” bölümüne ise transfer etmek istediğiniz miktarı giderek “Confrim Transfer” butonuna tıklayın.

İlginizi Çekebilir: Binance Spot Alım Satım Nasıl Yapılır?

5- Binance Futures Ekranı Kullanımı

Binance futures işlem yapmak için sayfaya girdiğinizde kullanımı İngilizce olarak karşınıza çıkacaktır. Burada çeşitli bazı araçlar bulunmaktadır. Bunların ne anlama geldiğini aşağıdaki resimden inceleyebilirsiniz.

Vadeli işlem ara yüzü

  1. Gösterge fiyatını 1 numaralı alandan kontrol edebilirsiniz.
  2. Sipariş defteri yani yatırımcıların açtıkları emirleri, 2 numaralı alandan görebilirsiniz.
  3. Kaldıraç oranını düşürmek ya da yükseltmek için 3 numaralı alanı kullanabilirsiniz.
  4. Ne kadarlık alım yapmak istediğinizi 4 numaralı alandan belirleyebilirsiniz.
  5. Alım ya da satım (long-short) işlemi yapmak için ise 5 numaralı alanı kullanabilirsiniz.

6- Kaldıraç Nedir, Nasıl Ayarlanır?

Vadeli işlemlerde kaldıraç, kullanılacak varlığın katı karşılığında borç alarak işlem yapmaya denir. Örneğin 10 dolarlık bir varlığınız için kaldıraç oranınızı 1X yaptığınızda 10$’ın 1 katı tutarında bir işlem yapmış olursunuz. Bu durumda, piyasanın 1X düşmesi demek, varlığınızı eritmeniz anlamına gelir, aksi şekilde yükseldiğinde ise kazanacağınızı ifade eder. Kaldıracınızı ayarlamak için aşağıdaki resimde gösterildiği şekilde ayar yapabilirsiniz.

Kaldıraç ayarlama

7- Gösterge Fiyatı ile Son Fiyat Arasındaki Fark Nedir?

Binance vadeli işlem yaparken, en sık kullanmanız gereken alan gösterge fiyatı ile son fiyattır. Son fiyat, sözleşmenin alınıp satıldığı son fiyat anlamına gelir. Yani alım satım geçmişindeki en son fiyat bu alandan görülür. Kar zarar ilişkisini hesaplamak için bu alanı kullanmalısınız.

Gösterge fiyatı ise fiyat manipülasyonlarını engellemek amacı ile tasarlanmış bir alandır. Fonlama verisi, birden fazla spot borsadan gelen fiyat verilerinin bir araya getirilmesi ile hesaplanmaktadır. Likidasyonlar ve gerçekleşmemiş PnL’i hesaplamak için gösterge fiyatı alanı kullanılır.

İlginizi Çekebilir: Binance Emir Nedir, Neden Gerçekleşmez?

8- Vadeli İşlemlerde Teklif Türleri Nelerdir?

Futures teklif türleri

Limit teklif: Limit teklif, yatırımcının kendi belirlediği bir limit fiyatla işlem açmasına denir. Yani örneğin BNB için 338,05$ seviyesinden bir alım emri verdiniz. Fiyat buraya geldiğinde eğer bu fiyattan satış emri veren başka bir yatırımcı varsa, BNB satın almış olursunuz.

Piyasa Teklifi: Piyasa teklifi, gösterge panelinde görülen fiyatlar arasından en iyi fiyattan alım ya da satım yapmaya denir. Limit tekliften farklı olarak fiyatı yatırımcı kendisi belirlemez, piyasa hareketlerine göre belirler.

Stop-Limit: Stop limiti, yatırımcıların vadeli işlemlerde en sık kullandıkları teklif tiplerindendir. Stop fiyatı, limit fiyatını tetikler ve limit fiyatı da limit fiyatının tetiklendiği fiyattır. Yani verdiğiniz stop fiyatına ulaştığında limit teklifi, emir defterine konulur.

Stop Piyasa: Stop piyasa stop limitinin bir benzeridir. Ancak burada yatırımcı fiyatı kendi belirlemez, piyasanın en iyi fiyatına göre stop limit belirler, fiyat bu alana ulaştığında bir piyasa fiyatını tetiklemiş olur.

Kar-Al-Limit: Vadeli işlemlerde, işlem açtıktan sonra eğer grafiğinizden emin iseniz satış fiyatını Kar-Al-Limit bölümünden belirleyebilirsiniz. Fiyat bu alana ulaştığında, alıcı bir yatırımcı bulunduğunda varlıklarınız otomatik olarak itibari paraya dönüşür.

Kar-Al-Piyasa: Bu da kar al limit ile aynı işlemdir. Ancak tek farkı, yatırımcı fiyatı kendi belirlemek yerine piyasadaki en iyi fiyatı belirler. Bunun için de alım defteri bölümü kullanılır.

İlginizi Çekebilir: Binance’dan Para Nasıl Çekilir?

9- Vadeli İşlemlerde Likidasyon (Likide) Nedir?

Likidasyon nedir

Örneğin BNB coine 300$’dan alım emri verdiğinizi varsayalım ve kaldıraç oranınız da X3 olarak belirlendi. Bu durumda, piyasa aşağı yönlü olarak hareket ederse ve “likidasyon fiyatı”na ulaşırsa, tüm varlıklarınızı eritmiş olursunuz. Bu yüzden vadeli işlem yapmadan önce mutlaka grafik analizi, temel analiz yapmanız gerekir. Eğer bu konuda kendinize güvenemiyor ya da güvenilir bir danışmanınız yoksa kesinlikle vadeli işlem açmayın.

10- Binance Futures Avantajları Nelerdir?

  1. Düşük sermaye ile daha yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.
  2. Kısa sürede büyük kazançlar sağlayabilirsiniz.
  3. Piyasa hareketli iken günde 1-2 işlem ile yüksek kazançlar sağlayabilirsiniz.
  4. Piyasa yükselişte de olsa düşüşte de olsa futures işlem yaparak kazanç sağlayabilirsiniz.
  5. Emirlerinizi anlık olarak iptal ederek, zararı minimize edebilirsiniz.

11- Binance Futures Dezavantajları Nelerdir?

  1. Yüksek kaldıraç kullandığınızda çok kısa sürede likide olabilir ve tüm varlıklarınızı kaybedebilirsiniz.
  2. İyi bir grafik analizi yapamıyor ve temel analiz konusunda yeteri düzeyde değilseniz, kısa sürede tüm paranızı kaybedebilirsiniz.
  3. X1-X125’e kadar kaldıraç oranı kullanabilirsiniz. Kaldıraç oranınız ne kadar yüksek olursa alacağınız risk de o kadar büyük olur.
  4. Kulaktan dolma bilgilerle vadeli işlem yaparsanız, kaybetme ihtimaliniz çok daha yüksek olur.
  5. Telegram, Twitter ya da diğer sosyal medya kanallarından paylaşılan grafiklere göre hareket eden futures işlem açmanız, varlıklarınızı kaybetmeniz için açık bir davetiye olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz